Biografia

No es pot entendre el difícil que és que un grup
celebri 20 anys si mai n’has tingut un. Els Cremats és l’escultura que

ha anat sorgint a base dels cops de martell i cisell etzibats per personalitats molt
diferents. El caràcter forjat a altes temperatures amb assajos, humor, concerts, sopars,
furgoneta, feina, més feina, conversa, discussió, discs, gent, viatges, ambient,
música, nits d’estiu i d’hivern, cançons, silencis, festes, projectes, sons
cubans i… temps. De moment, exactament, 20 anys!
Aquest disc és tot això però, en definitiva, només és un pas més.

Banda formada el 1996 a l’entorn de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament d’aquest gènere de per sí molt conservador.

Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular.

Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els “enfants terribles” d’aquest gènere per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cumbia.

Són referents en els principals escenaris del món de l’havanera però amb tres ingredients bàsics: la qualitat musical i vocal, el dinamisme del seu espectacle i la sensació que no són una proposta més d’havaneres, sinó una proposta amb personalitat. Les seves actuacions provoquen sorpresa i entusiasme.

Són de les poques formacions d’aquest gènere que han accedit sota l’etiqueta worldmusic a escenaris, auditoris, sales de concerts i festivals propis d’altres gèneres musicals (pop, jazz, folk, etc). Ho han fet sobretot pels països catalans i al país basc, amb especial importància la seva participació al Jazzaldía de Donosti, però també arreu d’Europa, amb constants visites a França on hi solen fer diferents concerts cada any, i a destacar un concert a Moscou el març de 2010 i una gira a Cuba l’any 2008.

Han col•laborat amb diferents artistes com Sílvia Pérez Cruz, Mazoni, Alba Guerrero i Nuno Campos (Portugal, contrabaix) en diferents concerts i discs.

Van participar a la gravació del disc “La Diferencia” d’Albert Pla l’any 2008, al disc de la Marató de TV3 l’any 2010 i a un disc de Grans Èxits de la formació promogut amb el diari La Vanguardia l’any 2012, probablement el fenomen comercial d’aquest gènere (havaneres) més important dels darrers anys.

Han gravat nou treballs discogràfics, dos d’ ells,  “Què ens està passant!” i “Formigues”, d’autoria pròpia i sense etiquetes al darrera de cap gènere en concret.

El 2015 van estrenar un projecte amb la Cobla La Principal de la Bisbal, “La Banda del País Petit”: una antologia de la música catalana des dels anys seixanta fins al dia d’avui.

El 2016 van celebrar 20 anys adalt dels escenaris amb el nou disc “Vintage”. Per celebrar els 50 anys de la Cantada d’ Havaneres de Calella de Palafrugell van participar en diversos concerts, entre ells a destacar el del Palau de la Música Catalana.

L’any 2017 van participar a la 51 Cantada d’ Havaneres de Calella de Palafrugell i alhora van posar en marxa l’ embrió d’un nou projecte: Els Pitus dels Cremats, a la recerca de noves sonoritats i registres. Es tractava d’incorporar una secció de vents(“pitus”) a la seva formació. Els Pitus dels Cremats són: Jordi Fontanilles(trompeta), Eduard Prats(trombó) i Juan Serí(saxo).

Enguany, el 2019, Els Cremats enregistren el seu darrer disc a Estudis Ground, un treball amb temes propis i versions. Veurà la llum a finals d’abril i neix amb molt bones sensacions i promet ser el seu millor disc. El presentaran durant tota la temporada de concerts de primavera/estiu del 2019, esperem que us agradi!

 


 

Els Cremats són:

Narcís Ferrer, veu

Koko de Murga, veu i acordió diatònic 

Enric Ferrer, veu, flauta travessera, trombó i fiscorn

Jordi Garcia, guitarra

Ricard Vives, baix

Carlos Pons, percussió